Voorbeeld: 254.373
De NVBS, de Nederlandse organisatie van tram- en spoorenthousiasten, heeft een systeem dat het mogelijk maakt voor leden om afdrukken van elkaars foto's te bestellen. Ieder lid kan een serienummer krijgen dat exclusief door hem (of, sporadisch, haar) gebruikt wordt. Voor de foto's van Frits zijn de series 254/454/654/854 en 1102/3102/5102/7102 gereserveerd. De series zijn, iets afwijkend van de oorspronkelijke NVBS opzet, ruwweg als volgt gebruikt:
Het NVBS systeem van fotonummers bestaat al meer dan 70 jaar en is erg praktisch. Dit systeem verklaart de lange fotonummers. De uitleg is ook bedoeld om duidelijk te maken dat, hoewel Frits sinds 1952 veel tramfoto's gemaakt heeft, hij niet zo fanatiek was dat hij er meer dan een miljoen gemaakt heeft!
Voorbeeld: 254.373.001F
Om verschillenden redenen zijn er bij het scannen meer digitale bestanden ontstaan onder één fotonummer. Hiervoor is aan het NVBS fotonummer, gescheiden door nog een punt, een 3-cijferig bestandsnummer toegevoegd. Hier kunnen verschillende redenen voor zijn:
De bestandsnummers zijn pas ontstaan bij het digitaliseren van het fotoarchief. De oorspronkelijke informatie met betrekking tot de foto's ligt vast op fotonummer-niveau, zelfs als er in één negatiefzakje verschillende negatieven zitten met verschillende lijn- of rijtuignummers. Dit is ook in het digitale systeem zo.
Voorbeeld: 254.373.001F
Tot slot is er de verwerkingsstatus: De oorspronkelijke scans zijn gemaakt in het Silverfast HDR raw formaat en zijn niet toonbaar. Na het scannen is het bestand geconverteerd naar 'normale' grijswaarden of kleuren (letter R) en tot slot is het bestand verder bewerkt tot het eindresultaat (letter F).
De letter van de verwerkingsstatus staat rechts van de 3 toegevoegde nummerieke posities.
Achter de verwerkingsstatus staat soms nog een asteriks (*). Hiermee wordt aangegeven dat dit het default bestand voor de betreffende verwerkingstatus is.